Anasayfa Proje Hakkında Künye Podcast RAPOR I: Beyazıt Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na (1975-1985) RAPOR II: Kampüslerden Meydanlara Sokaklardan Kafelere (1985-2002) Sözlü Tarih Çalışmaları English

BELLEK
MEKANLARI

Beyazıt Meydanı İstanbul Üniversitesi Beyazıt Meydan Kahveleri Sahaflar Çarşısı İstanbul Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi Süleymaniye Kuru Fasulyecileri Vezneciler Site Öğrenci Yurdu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Küllük ve Marmara Kıraathaneleri Denizli Öğrenci Yurdu Beyazıt Maliye Muhasebe Yüksek Okulu Çemberlitaş ve Cennet Muhallebicileri Kadırga Öğrenci Yurdu Çorlulu Ali Paşa Medresesi Balıkesir Öğrenci Yurdu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Merkezi Sultanahmet Adliyesi Sultanahmet Meydanı Sultanahmet Cezaevi İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Tarihi Sultanahmet Köftecisi YAZKO İstanbul Tabip Odası İstanbul Erkek Lisesi Adli Tıp-Morg Sanasaryan Han Sirkeci Arabalı Vapur İskelesi
Taksim Meydanı Taksim Cumhuriyet Anıtı İstanbul Spor ve Sergi Sarayı Sinematek Derneği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İstiklal Caddesi İstanbul Yüksek Öğrenim Kültür Derneği (İYÖKD) Küçük Sahne Çiçek Pasajı Galatasaray Lisesi / Meydanı Baro Han Dostlar Tiyatrosu Tepebaşı Deneme Sahnesi Emek Sineması

Emek Sineması


Beyoğlu’nun en görkemli binalarından biri 1875 yılında Abraham Paşa tarafından Mimar Alexandre Vallury’e yaptırılan “Serkldoryan” binasıdır. Beş katlı olan ve cephesiyle dikkat çeken bu büyük binada “Serkldoryan Kulübü” (Cercle d’Orient) kurulur ve sonra bina bu isimle anılmaya başlar. Serkldoryan, İstiklal Caddesi üzerindeki İnci Pastanesi ve Rüya Sineması’nın yanı sıra bir pasaja ve bir dizi mağazaya da ev sahipliği yapar.

1940’larda Emek Sineması salonu.
Feza Kürkçüoğlu Arşivi

Yeşilçam Sokağı’ndan girilen Emek Sineması’nın yerinde 1909’da açılan “Skating Palas” isimli bir paten sahası bulunmaktadır. 1924 yılında adını perdenin iki tarafında bulunan Art Nouveau tarzındaki iki melek tablosundan alan Melek Sineması açılır. 1930’lu yıllarda binada Melek, İpek ve Sümer adlı sinemalar hizmet verir. Serkldoryan binası, Varlık Vergisi yıllarında İstanbul Belediyesi’nin, 1957’de de Emekli Sandığı’nın mülkiyetine geçer.

1985’te Emek Sineması’nın da bulunduğu Serkldoryan binası.
SALT Araştırma, Kayıhan Türköz Arşivi

İsmi 1958’de Emek Sineması olarak değiştirilen sinema, 875 koltuğu bulunan salonu, balkonu ve geniş fuayesiyle Beyoğlu’nun en gözde sinema salonları arasına girer. Sinemaseverleri uzun yıllar boyunca ağırlayan, sezonun en iyi filmlerini oynatan, 1982’de başlayan “İstanbul Film Festivali”nin gösterimlerinin yapıldığı seçkin sinemalardan biri olur.

“İrlandalı Kız” filmine ait bilet, 1973.
Çağrı İşbilir Arşivi

Emek Sineması, devrimci öğrencilerin 12 Eylül 1980 Darbesi’ne kadar iyi filmleri iyi bir sinemada seyretmek için gittikleri, 1983’ten sonra da “İstanbul Film Festivali” filmleri için gittikleri bir sinema salonu olarak hatırlanır.

Emek, 2009’da perdelerini açılmamak üzere indirir. Sinemanın kapanmaması için sinemaseverilerin ve kitle örgütlerinin kurdukları “Emek Bizim İnsiyatifi”nin yoğun mücadelesine rağmen alınan “yenileme” kararıyla Serkldoryan binası yıkılarak yerine 2016’da açılan alışveriş merkezi yapılmıştır.

2016’da Emek Sineması’nın da bulunduğu binanın yerine açılan alışveriş merkezi.
Video-Fotoğraf: Çağrı İşbilir
Emek Sineması sokağı, 2021.
Video-Fotoğraf: Çağrı İşbilir